DRACHT KALENDER VAN DE TEEF.

Gemiddeld duurt de dracht van de teef 62 dagen, maar dat kan ook een paar dagen meer of minder zijn. Vaak wordt gezien dat een dracht met veel pups korter duurt en een dracht met weinig pups langer. Als er weinig pups in de buik zitten dan mag de dracht ook weer niet te lang duren, want dan worden de pups te groot en kunnen ze er niet meer uit op de normale manier. Een dracht met minder dan 3 pups mag niet langer dan 67 dagen duren en een dracht met meer dan 3 pups mag niet langer dan 70 dagen duren. Duren ze wel langer dan moet de geboorte opgewekt worden of moet er een keizersnede plaatsvinden.

Evolutie foetus:

EERSTE WEEK

Dag 1
Dag dat de dekking plaatsvond. De spermatozoïden migreren door de baarmoederhals.

Dag 2
Het sperma zoekt naar een gerijpte eicel.

Dag 3/4
De spermatozoïden bereiken de eitjes in de eileiders.

Dag 5
De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt.

Dag 6
De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

Dag 7
De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

TWEEDE WEEK

Dag 8
De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

Dag 9 t/m 14
Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

DERDE WEEK

Dag 15 t/m 16
De blastocytes planten zich in de baarmoederwand.
Daar groeien ze uit tot embryo’s.

Dag 17
Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen.

Dag 18/19
De kiemblazen (blastocyten) nestelen zich in de baarmoeder ze vormen Embryonale blazen. De tepels van het teefje worden zichtbaar groter.

Dag 20
Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Ochtendmisselijkheid is mogelijk door de hormonale veranderingen of door het uitzetten en vervormen van de baarmoeder. Het teefje kan lusteloos lijken. Het kan zijn dat ze minder eet voor een tijdje en af en toe braakt.

Dag 21

De tepels worden aan de basis wat roder en kunnen iets groter worden.
Een embryo van ongeveer 21 dagen oud.

VIERDE WEEK 

Dag 22

De teef verliest doorzichtig slijm uit de vulva. Dit is een garantie dat ze drachtig is. Alle bovenstaande kenmerken komen ook bij schijndracht voor. Maar schijndrachtige teven hebben nooit deze uitvloeiing.

Dag 23

De embryo’s zijn zichtbaar. De hartslag kan vastgesteld worden. Inspannende activiteiten moeten nu gemeden worden. De eiwitten in het voer kunnen verhoogd worden (door bijv. pup- of sportvoer te geven). En meerdere (kleinere) maaltijden per dag geven.

Dag 24

De belangrijkste organen zullen zich ontwikkelen. Door middel van een echografie kan worden vastgesteld hoe het met de vruchten gesteld is. Bespreek wel de mogelijke risico’s met de dierenarts.

Dag 25/28

De ogen en zenuwbanen zijn aangelegd en er wordt een begin gemaakt van de organen. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen.

Dag 28/29
Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.

Dag 30
Geef het teefje meer eten. Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen.

VIJFDE WEEK

Dag 31
Geef het teefje meer eten. Maar niet te veel, overgewicht moet vermeden worden.

Dag 32
De foetus is nu een volledig ontwikkeld tot een miniatuurhondje.

Dag 33/34
Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien, het opzwellen van de vrouwelijke delen wordt merkbaar. Let nu op het gewicht, overgewicht moet vermeden worden. De hartslag is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater sterk toeneemt.

Dag 35 t/m 42
Het teefje haar buik wordt dikker. Zorg ervoor dat de teef alvast aan de werpkist gaat wennen. Laat de teef desnoods alvast slapen in de werpkist.

ZESDE WEEK

Dag 43 t/m 46
Het ontwikkelen van de organen is klaar, de welpen zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de welpen is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op. Het is heel gemakkelijk om de puppy’s te voelen nu, tellen kan iets moeilijker zijn.

Dag 47/48
Het teefje spendeert meer tijd aan zelfverzorging. Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt kunnen worden.

ZEVENDE WEEK

Dag 49
De skelet van de pups begint steviger te worden. Je kunt de pups nu af en toe voelen maar ze zijn niet te tellen. De haren vallen uit van de buik van de teef en haar melkklieren raken opgezwollen.

Dag 50/51
De teef neemt veel tijd voor het verzorgen van haar eigen lichaam. De tepels zwellen nog meer.

Dag 52/53
Haar melkklieren raken opgezwollen. De teef wordt onrustig en zoekt een plaats om te bevallen. Zorg er voor dat de plaats waar de teef moet bevallen zo prettig mogelijk is voor haar. Nu kan men de teef nest materiaal geven dat kan van handdoeken tot lakens zijn de teef kan daar dan mee een nest maken in de werpkist. Het is beter om verschillende kleinere maaltijden over de dag te verspreiden. Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen.

Dag 54
Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen. Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt moeten worden met warm water, je kan het haar dat de tepels omringd wegdoen, zodat de puppy’s makkelijker aan de tepels kunnen zuigen.

Dag 55
Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt kunnen worden met warm water 

ACHTSE WEEK

Dag 56/57
Er kan nu melk uit de tepels komen.

Dag 58/59
Je kan elke ochtend en avond de temperatuur van het teefje meten.

Dag 60/61
De normale temperatuur schommelt (afhankelijk van het ras) tussen 37,5 en 39,4 graden. Het is nu handig om de normale temperatuur van de teef te kennen (gemeten in de zevende week). Wanneer de temperatuur 1,5 graad zakt worden de pups binnen de 6 -24 uur geboren. Afscheidingen uit de vagina dienen schoongemaakt te worden.

Dag 62 t/m 65
Verwachte datum waarop het teefje zal bevallen. Maar natuurlijk is dit een gemiddelde. Het werpen kan plaatsvinden tussen de 59e en de 65e dag. Puppy’s die geboren worden voor de 58e dag zijn meestal te jong om nog te overleven.

Maak jouw eigen website met JouwWeb