Karakter en opvoeding van de Schapendoes   

De Nederlandse Schapendoes is een lichtgebouwde, levendige, alerte en vrolijke hond. Hoewel nog slechts een enkele does een taak heeft bij de schaapskudde, verloochent het ras ook als huishond zijn herdersafkomst niet.

De schapendoes is erg beweeglijk, gaat soepel en gemakkelijk, is erg wendbaar en bijzonder attent op de ‘bewegingen’ van zijn mensen. Ook is hij enthousiast en speels, hij uit dit door in het rond te springen en te blaffen.

Het opgewekte karakter van de schapendoes geeft hem in combinatie met zijn harige uiterlijk en zijn opvallend ronde grote donkerbruine ogen de aantrekkingskracht, waarvoor menig hondenliefhebber is bezweken.

Attent, schrander, levendig en opgewekt, maar ook eigenwijs! De opvoeding van de schapendoes zal consequent ter hand genomen moeten worden. Begin vooral speels maar vastberaden en omdat de does zich slecht kan concentreren maak het de does voordat hij 9 à 10 maanden oud is niet te moeilijk. Pak je de does te hard aan dan zal van dit levendige hondje niet veel overblijven. Zou je helemaal niets doen aan de opvoeding dan zal de hond onhandelbaar worden. Een speelse aanpak met een vriendelijke, maar consequente houding werkt het beste bij de does. De schapendoes leert graag en gemakkelijk, maar hij kan ook bijzonder koppig zijn als hij ergens geen zin in heeft of als het te lang duurt of als er te vaak herhaald wordt. En als zijn baas hem de kans geeft zal hij hem met genoegen in de maling nemen.

De schapendoes is enthousiast naar zijn eigen mensen en vriendelijk naar bekenden. Hij vindt aandacht en lichamelijk contact meestal heerlijk en is aanhankelijk. Als hij kinderen in huis gewend is zal dit geen enkel probleem opleveren. Is hij echter tijdens de opvoeding niet of niet genoeg met kinderen in aanraking gekomen dan kan hij in huis tegen kinderen gereserveerd zijn.

Reu of teef ?
Als u wilt kiezen tussen een reu en een teef kan deze informatie u misschien helpen.
Reuen en teven verschillen niet zoveel bij Schapendoezen. Reuen zijn over het algemeen iets groter, gemiddeld tussen de 46 en 50 cm. Teven zijn meestal tussen 42 en 48 cm. 

Schapendoesreuen zijn over het algemeen geen dominante honden, zij hebben een gelijkmatiger humeur dan teven. Soms kunnen ze zich als een macho gedragen maar bedenk dan wel dat onder dat stoere uiterlijk een klein hartje zit. Een reu kan ondoordacht en impulsief zijn maar wij kennen een aantal ontzettend sociale aanhankelijke stabiele reuen die, omdat ze geen last van loopsheden hebben, wat minder hormoongestuurd zijn. Een veel gehoorde klacht over reuen is dat zij graag hun poot optillen tegen elke boom. Maar daar bent u als opvoeder toch zelf bij? 
Uiterlijk zijn reuen vaak wat imposanter en hebben zij een langere vollere vacht.

Teven zijn gemiddeld eens in zeven maanden loops. Dit zult u ook in haar gedrag merken. Zij kan dan wat wispelturiger zijn en prikkelbaarder reageren. Als een teefje niet gedekt wordt kan zij schijnzwanger worden.
Een teefje is vaak wat kleiner en lichter gebouwd.

De schapendoes heeft tot op late leeftijd veel beweging nodig. Dagelijks een uur ravotten houdt hem fit en voorkomt nervositeit. Hij zal dan in huis ook rustig zijn. Behendigheid, flyball, UV, frisbee, schapendrijven, GG, VZH, doggy-dance en obedience zijn allemaal geschikte sporten om met uw does te doen.

De ideale schapendoeseigenaar vindt het niet erg als:
– Zijn does zand, takjes en bladeren in zijn vacht mee naar binnen sleept.
– Na het water drinken de does te volgen is door het hele huis omdat het water uit zijn baard drupt.
– Hij vindt het niet erg als het bezoek luid toegeblaft en enthousiast besprongen wordt.
– Hij vindt het leuk om allerlei activiteiten met zijn does te ondernemen en heeft de does niet slechts voor de sier.
– Hij consequent zonder autoritair over te komen leiding mag geven. 
– Hij vindt het niet erg om de bank te moeten delen met een harige does.
– Hij vindt het niet erg als er regelmatig een haar tussen de boterham of in het warm eten zit.
– Hij vindt het niet erg dat op (donkere) kleding altijd wel een verdwaalde haar van de does te vinden is. 

Vindt u al deze zaken geen enkel probleem? Misschien bent u dan wel geschikt voor een schapendoes!